Globale aktier
Vores mission
En koncentreret aktieportefølje bestående af globale selskaber med stærke konkurrenceevner kontrolleret ved solid risikostyring. Det gør vi med en tålmodig tilgang til investeringerne og en omkostningsstruktur, som flugter med investorernes interesser
Fundamentet for aktieinvesteringer i gesda capital

Det handler om præmissen...

Fundamentet for det gode afkast på aktier hviler på tre grundprincipper: 1) koncentreret portefølje, der fokuserer på de bedste ideer 2) omkostninger, der flugter med investorernes interesser og 3) langsigtede investeringer gennem tålmodighed

  • Første præmis

    Grundtanken er en koncentreret portefølje bestående af 10-16 aktier, men inden for temaer, der ikke overlapper

  • Anden præmis

    De faste omkostninger ved aktiv aktieinvesteringer bør være lave og variable i forhold til merafkast

  • Tredje præmis

    Data viser, at få investeringer driver hovedparten af en porteføljes afkast. Derfor bør investeringerne have lang løbetid

Udfordringerne i aktiv aktieforvaltning

(1)
Mange investorer benytter sig af de forkerte metoder som P/E værdier og EPS (indtjening per aktie) og fejler i håndteringen af immaterielle aktiver, som ellers har været den ledende kraft over de seneste to årtier.

(2)
Omkostningerne er stadig alt for høje for aktive aktiefonde. Adskillige analyser peger på en direkte sammenhæng mellem at de dyreste fonde målt på løbende omkostninger, også over tid er blandt de dårligste på afkast.

(3)
Mange aktieforvaltere har de forkerte incitamenter. De er afhængige af høje faste omkostninger i aktiefonden og handler ofte kortsigtet i forhold til et benchmark. Fokus er flyttet fra at finde gode aktier til at minimere udsvingene i forhold til benchmark.

(4)
Branchen af aktieforvaltere har ladet sig omsvøbe i betegnelser som 'value', 'small-cap', 'vækst' og 'kvalitet'. Disse betegnelser begrænser mere, end de gavner. Et selskab kan for eksempel sagtens være 'vækst' og samtidig have god 'value'.

(5)
Overdiversifikation er en afledt, men særskilt effekt af argument nummer tre. Mange aktieforvaltere har alt for mange aktier i porteføljen og selv de mest koncentrerede porteføljer inden for UCITS-regulativet har mange aktier.

Vores bud på succesfulde aktieinvesteringer
Investeringsproces
Investeringsprocessen med flere detaljer

Mange aktieforvaltere starter med bottom-up. Det vil sige, at de har nøje udvalgte kriterier, som der screenes efter, hvilket kunne være, at selskaber ikke må værdiansættes til mere end maksimalt 15 gange den forventede indtjening i det kommende regnskabsår. Efterfølgende forsøger de fleste at fordele investeringerne ud på de 11 såkaldte GICS-sektorer for at få risikospredning på sektorer. Vi starter et helt andet sted.

Vi tror på, at langsigtet afkast på aktieporteføljer ikke er normalfordelte, hvilke vil sige, at der er lige mange vindere og tabere i porteføljen målt på deres bidrag til det totale afkast. De langsigtede afkast er derimod drevet af 'potenslove', hvilket betyder, at få aktier over tid vil drive hovedparten af afkastet i en portefølje. Det er derfor, vi mener, en koncentreret aktieportefølje giver den rigtige præmis for attraktive afkast. En koncentreret aktieportefølje betyder også, at der fokuseres på de bedste idéer, og dem er der ikke så mange af. Så hvordan finder vi de bedste idéer?

Vi starter med at identificere langsigtede temaer i makroøkonomien, som vi er overviste om, vil udfolde sig over 10-20 år. Dernæst identificerer vi en gruppe af selskaber, som er eksponeret mod disse temaer og analyserer deres strategiske position. I aktiemarkedet taler vi tit om tal, men glemmer ofte, hvad der er den underliggende kausale forklaring på succesfulde selskaber og attraktive afkast til aktionærerne. Nemlig selskabernes strategiske position og valg som den ultimative drivkraft bag selskabets varige konkurrencefordele og dermed overnormale profit. Den strategiske analyse munder ud i det selskab, vi mener, har den bedste strategiske position inden for temaet.

Efterfølgende modelleres selskabet ved en DCF-model, der skal afdække, om det er salgsvækst, driftsmargin eller behovet for reinvestering, der er den primære drivkraft bag selskabets værdiskabelse. Analysen vil også åbenbare selskabets afkast på den investerede kapital, effektivitet af den investerede kapital og andre afgørende faktorer i fundamentalanalysen af selskabet. Efter DCF-modellen gennemgår vi vores 'tjekliste', der vurderer selskabet på en lang række andre parametre, der ikke indgår i DCF-modellen herunder, om ledelsen er kvalificeret, gældsfaktor, er CEO'en medejer, hvem er de eksisterende aktionærer mv.

Til allersidst kommer det vigtigste: Gode selskaber kan være dårlige investeringer. Mange laver DCF-modeller med egne input. Vi inverterer modellen. Vi anvender konsensusforventninger i markedet og forecaster de frie pengestrømme så langt ud, som der skal til, for at vi kan retfærdiggøre selskabets nuværende markedsværdi. Denne øvelse bevirker, at vi nu ved, hvilke forventninger der danner grundlaget for den nuværende markedsværdi. Opgaven er nu at vurdere, om selskabet kan overgå disse forventninger eller ej. Er vores vurdering at selskabet kan overgå forventningerne, så kan en position etableres, såfremt aktiens afkast ikke signifikant samvarierer med resten af porteføljens positioner.

Det, mener vi, er det gode håndværk.

Kontakt

Gesda Capital
CVR: 45413322+45 61 44 88 55info@gesdacapital.com
* Gesda Capital er i færd med at opnå tilladelse fra Finanstilsynet som investeringsrådgiver og har indsendt sin ansøgning hertil. Indtil tilladelsen er opnået, må Gesda Capital ikke udøve aktiviteter, der kræver tilladelse som investeringsrådgiver i henhold til gældende lovgivning *
© 2025 Gesda Capital. All rights reserved